Składniki:
1kg mielonego mięsa z udźca indyka (najlepiej zmielić dwukrotnie)
2 łyżeczki zmielonych nasion chia
5 łyżek płatków teff
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy - u nas tylko sól i majeranek, ale np. czosnek, gałka muszkatołowa też by bardzo pasowały
50ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Zmielone nasiona chia zalać 10 łyżkami letniej wody i odstawić na 10 minut. Płatki teff zalać wrzątkiem (ok 50ml) wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie mięso, płatki teff, oliwę, kisiel z chia i przyprawy dokładnie wymieszać rękami. Masę przełożyć do formy wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia. Na pierwsze 30 minut pieczenia przykryć naczynie folią aluminiową, potem zdjąć folię żeby pieczeń się lekko zrumieniła. Piec w temp. 180C przez ok godzinę.
Można podawać na ciepło do obiadu (np. z konfiturą/sosem z porzeczki lub żurawiny) lub na zimno jako pyszna wędlina / pasztet do kanapek.
Przykładowy obiad alergika - pieczeń rzymska z indyka, makaron z teffu, duszona cukinia z białymi szparagami, sos z czerwonych porzeczek.
Indyczek niczego sobie :-)
OdpowiedzUsuń