Uczulenie na jabłka występuje bardzo często
Jabłko to owoc najczęściej wywołujący reakcje alergiczne, około 2% populacji Północnej i Centralnej Europy jest uczulonych na jabłka. Alergia na jabłka występuje zarówno u dorosłych jak i u dzieci. W naszej rodzinie alergię na jabłka ma Aleks i ja.
Alergia na jabłka szczególnie często występuje u osób uczulonych na pyłek brzozy (nawet ponad 50% przypadków). Alergeny roślin nawet nie związanych ze sobą jak brzoza i jabłko mogą mieć podobną budowę, nazywane są wtedy homologami i układ odpornościowy traktuje je jak tego samego "wroga". Dlatego wiele osób uczulonych na pyłek brzozy często „automatycznie” w zestawie otrzymuje alergię na jabłka - tak jak ja. Poza tym jabłko zawiera kilka różnych alergenów, dlatego uczestniczy w wielu reakcjach krzyżowych na inne pokarmy roślinne lub pyłki. Alergeny jabłka oraz możliwe reakcje krzyżowe (nie zawsze one występują) możecie dokładnie przestudiować w poniższej tabeli.
Alergeny jabłka i możliwe reakcje krzyżowe
Jabłko zawiera wiele alergenów o różnym charakterze. Niektóre z tych alergenów wywołują niezbyt groźne objawy, ale inne mogą prowadzić nawet do reakcji anafilaktycznej. Uczulać może tylko jeden lub dwa z wymienionych alergenów lub wszystkie na raz (na szczęście rzadko)
Rodzaj
alergenu
|
Homologi
i możliwe reakcje krzyżowe
|
Dodatkowe
informacje na temat alergenu
|
Mal d 1
PR-10 Homolog Bet v 1 Rybonukleza proteina transportująca fitosterydy |
Bet v 1 brzoza
Cor a 1 leszczyna
Ara h 8 arachidy Gly m 4 soja Dau c 1 marchew Api g 1 seler Pru av 1 wiśnia Aln g 1 olcha Dio k 4 kaki |
Alergen termolabilny (wrażliwy na działanie temperatury) – dlatego zwykle dobrze tolerowane są jabłka przetworzone, pieczone oraz jabłkowe soki pasteryzowane.
Może
powodować objawy zespołu alergii jamy ustnej (OAS) – zwykle łagodne i
niegroźne dla życia. Reaguje
z elementami układu immunologicznego śluzówki jamy ustnej, a traci swoje
właściwości alergenne w wyniku trawienia w przewodzie pokarmowym - wpływ
kwasu solnego i enzymów trawiennych (pepsyny), dlatego zazwyczaj nie dochodzi
do reakcji ogólnoustrojowych nawet po spożyciu jabłka surowego.
Jego
stężenie w owocu wzrasta wraz z czasem przechowywania jabłek. Największe
stężenie alergenu jest bliżej szypułki jabłka.
Uczulenie
na ten alergen zwykle następuje wtórnie do alergii na brzozę.
|
Mal d 2
TLP proteina podobna do taumatyny |
Cap a 1 papryka
Act c 2 kiwi
Pru av 2 wiśnia Jun a 3 cedr japoński |
Alergen termostabilny, oporny na trawienie i gotowanie.
Pozostaje
aktywny nawet po 2 godzinach trawienia sokami trawiennymi żołądka i
dwunastnicy.
Jego znaczenie kliniczne jest słabo poznane.
Proteina podobna do taumatyny – TLP (Thaumatin-like protein), odpowiada za słodki smak owocu
|
Mal d 3
LTP proteina transportująca lipidy |
Cor a 8 orzech laskowy
Pru d 3 śliwka
Pru Av 3 czereśnia Pru p 3 brzoskwinia Par j pomurnik Art v 3 bylica Zea m 14 kukurydza Pru Av 3 wiśnia Pru d 3 śliwka Aspa o 1 szparagi Lac s 1 sałata Vit v 1 winogrona Jug r 3 orzech włoski Pru ar 3 morela Par j 1 pomurnik Art v 3 bylica Amb a6 ambrozja |
Alergen
termostabilny, odporny na gotowanie i działanie
HCL i enzymów proteolitycznych.
Uczulenie na Mal d 3 jest czynnikiem ryzyka predysponującym do ogólnych reakcji alergicznych. Może
powodować OAS, ale także poważne objawy ogólnoustrojowe i wstrząs
anafilaktyczny.
Ciężkie objawy mogą wystąpić szczególnie po spożyciu jabłka po okresie głodówki lub po wysiłku fizycznym.
Szczególnie
duże stężenie jest w skórce i w jabłkach bardzo dojrzałych.
Dłuższe
przechowywanie powoduje stopniowy spadek stężenia
LTP w jabłkach.
|
Mal d 4
Profilina- białko wiążące aktynę
|
Pyr c 4 gruszka
Api g 4 seler
Pru Av 2 czereśnia Cap a 2 papryka Bet v 2 brzoza Phl p 12 trawy Pru av 4 wiśnia Dau c 4 marchew Cor a 2 orzech laskowy Pyr c 4 gruszka Pru p 4 brzoskwinia Mus xp 1 banan Ana c 1 ananas Lit c 1 liczi Gly m 3 soja Ara h 5 orzeszki ziemne Lyc e 1 pomidor Cuc m 2 melon |
Profilina
jabłkowa, jest stabilna w kontakcie ze śliną (stąd zwykle objawy miejscowe
okolicy jamy ustnej) ale rozpada się pod wpływem enzymów żołądka, w ciągu
kilku sekund.
Objawy uczulenia na ten alergen są zwykle łagodne i miejscowe.
Rzadziej
wywołuje objawy niż Mal d 1 i Mal d 3.
Profilina
jest panalergenem, jeśli ktoś ma alergię na profilinę to ma też alergię
na wiele innych pokarmów pochodzenia roślinnego oraz pyłków.
Odmiana
Granny Smith jest szczególnie bogata w odpowiednik profiliny.
|
Mal d IFR
|
Dau c IFR marchew
Mus xp banan
Bet v 5 brzoza Mango Pomarańcza Groch Kukurydza Tytoń |
Uznawany
za mający niewielkie znaczenie kliniczne, jednak może powodować objawy alergii.
Białko związane z reduktazą izoflawonu (IFR)
|
Komponenty
CCD
|
To
związki wspólne dla pyłków roślin, owoców i warzyw.
Znaczenie
kliniczne jest niewielkie, ale przeciwciała dla CCD mogą powodować fałszywie
dodatnie wyników badań w panelach specyficznych IgE
|
Jakie są objawy alergii na jabłka?
Przy alergii na pyłek brzozy i współistniejącej alergii na jabłka (alergen Mal d 1) mamy do czynienia zwykle z tzw zespołem alergii jamy ustnej (oral allergy syndrome – OAS), objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu. Świąd okolicy ust, pieczenie języka, podrażnienie gardła, język pokrywa się czerwonymi plamkami. U innych osób objawy mogą być nieco inne, mniej lub bardziej nasilone. Nie są one groźne dla życia, ale należy unikać spożywania takich pokarmów, bo z czasem objawy mogą się bardziej nasilić. Może tak być, że objawy OAS pojawiają się tylko w okresie pylenia brzozy, a poza tym okresem jabłko można jeść bez objawów. Zazwyczaj objawy te wywołują jedynie owoce surowe, a ugotowane/upieczone już nie. Wyjaśnienie tego zjawiska znajdziecie w tabeli.
Rzadziej występują reakcje ogólnoustrojowe, wymioty, pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny (głównie przy uczuleniu na alergen z grupy LTP).
Mogą wystąpić też stany zapalne jelit (biegunki, kał ze śluzem), nasilenie atopowego zapalenia skóry, katar sienny i wszelkie inne objawy alergiczne.
Pewnym objawem alergii na jabłka jest także ich "nielubienie" - ja na samą myśl o surowym jabłku czuję niesmak i tracę apetyt, za to pieczone jabłka czy szarlotka działają na mnie zupełnie odwrotnie :-)
U Aleksa objawy alergii na jabłka dotyczyły przede wszystkim przewodu pokarmowego (m.in. bóle brzuszka), natomiast ja mam typowe objawy zespołu alergii jamy ustnej.
Mogą wystąpić też stany zapalne jelit (biegunki, kał ze śluzem), nasilenie atopowego zapalenia skóry, katar sienny i wszelkie inne objawy alergiczne.
Pewnym objawem alergii na jabłka jest także ich "nielubienie" - ja na samą myśl o surowym jabłku czuję niesmak i tracę apetyt, za to pieczone jabłka czy szarlotka działają na mnie zupełnie odwrotnie :-)
U Aleksa objawy alergii na jabłka dotyczyły przede wszystkim przewodu pokarmowego (m.in. bóle brzuszka), natomiast ja mam typowe objawy zespołu alergii jamy ustnej.
Jakie odmiany jabłek są najmniej uczulające?
Okazuje się, że niektóre odmiany jabłek rzadziej wywołują objawy alergii u osób uczulonych na jabłka, wynika to z rożnego stężenia alergenów w poszczególnych odmianach jabłek.Za wysoce alergizujące odmiany jabłek uznaje się m.in.:
Granny Smith
Jona Gold
Golden Delicious
Cox Orange
Braeburn
Odmiany jabłek mniej uczulające:
Gloster
Jamba
Boskoop
Macoun
Altlander.
Szczególnie rzadko uczulają odmiany Elise i Santana (tylko ok. 50% osób uczulonych na jabłka miało objawy po spożyciu jabłek Santana)
Owoce ekologiczne zwykle zawierają mniejsze stężenie alergenów niż przemysłowe. Poza tym owoce nieekologiczne mogą zawierać pozostałości środków ochrony roślin, które też mogą wywoływać reakcje alergiczne. Duży wybór ekologicznych owoców jest obecnie w niektórych marketach i sklepach internetowych.
Trwają też prace naukowe nad odmianą hipoalergicznych jabłek dzięki inżynierii GMO – czy chciałabym zjeść takie jabłko? Nie wiem :)
Czy można się odczulić na jabłka?
Odczulanie (immunoterapia swoista) dotyczy przede wszystkim alergenów wziewnych. Wykazano, że u większości pacjentów uczulonych na brzozę, po odczulaniu na jej pyłki zaobserwowano poprawę tolerancji na jabłko, jednak u części nie było zmian, a u części nastąpiło nawet pogorszenie tolerancji na jabłko. Wyniki różnią się w zależności od źródła. Za zgodą lekarza można też próbować nabyć tolerancję tych owoców spożywając regularnie niewielkie ilości jabłka, oczywiście jeśli alergia jest tylko łagodna.Jeśli nie jabłka to co? Jakie owoce rzadziej uczulają?
W Polsce większość popularnych owoców łącznie z jabłkiem należy do rodziny różowanych (Rosaceae). Dlatego może się zdarzyć, że przy uczuleniu na jabłko reakcję będą wywoływać też inne owoce z tej rodziny. Za najczęściej uczulające w tej rodzinie uznaje się zwykle jabłka i brzoskwinie, dlatego warto spróbować tych rzadziej uczulających jak gruszka, śliwa czy morela. Jeśli jednak uczulają też inne owoce z tej rodziny, warto szukać alternatyw wśród owoców należących do innych rodzin np.
- daktyle (rodzina arekowate)
- mango (nanerczowate)
- jagody, borówki (rodzina wrzosowate)
- porzeczki, agrest (agrestowate)
- szaron/kaki (hebankowate)
- opuncja figowa (kaktusowate)
Na pewno znajdziecie jakieś wartościowe i nieuczulające owoce dla Swoich dzieci i dla siebie.
Dla dociekliwych - Wybrane publikacje na temat występowania alergii na jabłka.
Pokarmy zawierające homologi Bet v 1 bardzo często wywołują reakcje alergiczne, zwykle w postaci OAS. Jednak w pewnych sytuacjach alergeny te mogą także wywołać reakcję anafilaktyczną, np. gdy napoje zawierające te białka są szybko wypite po aktywności fizycznej, nagłe i wysokie stężenie alergenów może skutkować anafilaksją, jak opisano u pacjenta, który wypił napój jabłkowy z 60% koncentracją owoców. (Röseler 2013)W krajach śródziemnomorskich częściej spotyka się uczulenie na alergen LTP i dlatego objawy alergii na jabłko są poważniejsze niż w Holandii, gdzie dominuje uczulenie na homolog pyłku brzozy Bet v 1 (Le 2012)
40% pacjentów z egzemą miało pozytywny wynik testów alergicznych na jabłko. (Hoffman 1975)
Alergia na jabłka jest stwierdzana średnio u 50% pacjentów z alergią na pyłki brzozy. (Yamamoto 1993)
U 37 pacjentów uczulonych na owoce z rodziny Rosaceae: 30 miało dodatni wynik testów na brzoskwinię, 16 na jabłko, 11 na morelę, 9 wiśnię, 8 śliwkę, 7 migdały, 6 gruszkę. (Asero 2000)
W badaniu u 57 dzieci poniżej 1 roku, 43 dzieci 12-35 mcy i 42 dzieci 3-15 lat z AZS wykonano testy skórne. U dzieci poniżej roku najczęściej uczulało jajo kurze. W późniejszym wieku jabłko, marchew, groszek i soja wywoływały alergię tak często jak jajo kurze.(Hannuksela 1987)
U dzieci i nastolatków najczęściej wywoływały objawy alergii: jabłko, orzech laskowy, soja, kiwi, marchew i pszenica. (Roehr 2004)
Badanie u 389 pacjentów z Holandii, Austrii, Włoch i Hiszpanii uczulonych na jabłko. W Holandii, Austrii i Włoszech >90% pacjentów wykazywało tylko łagodne objawy okolicy jamy ustnej, a alergia była związana z alergenem jabłka Mal d 1 i uczuleniem na pyłek brzozy. Natomiast w Hiszpanii częściej występowały poważniejsze reakcje ogólne u >35% pacjentów, były one powiązane z alergią na brzoskwinię i uczuleniem na alergen Mal d 3 jabłka (niespecyficzna LTP).
Spośród 276 dorosłych z objawami alergii pokarmowej, najczęściej uczulającymi pokarmami były orzech laskowy, jabłko i skorupiaki. (Eriksson 1978)
Wykazano że w trakcie pylenia brzozy objawy alergii po spożyciu jabłka były bardziej nasilone niż poza sezonem pylenia – u osób uczulonych na pyłek brzozy. (Skamstrup 2001)
Dania - 101 pacjentów z alergią na pyłek brzozy i/lub orzech laskowy - stwierdzono alergię na ekstrakt jabłka u 8%, a u 28% alergię na skórkę jabłka, (Andersen et al. 1978)
Finlandia - 73 pacjentów z alergią na pyłek brzozy – alergię na jabłko stwierdzono u 63% (Lahti et al. 1980)
Francja - 142 dzieci z alergią pokarmową stwierdzono alergię na jabłko u 0,7% (Rance & Dutau 1997)
Niemcy - 167 pacjentów z alergią na pyłki i pokarmy stwierdzono alergię na jabłko u 93% (testy skórne) i 84% (wywiad kliniczny) (Jankiewicz et al. 1996)
Niemcy - 80 pacjentów z alergią pokarmową związaną z pyłkami, alergię na jabłko stwierdzono u 41% (Boehncke et al. 1998)
Niemcy - 30 pacjentów z alergią pokarmową związaną z pyłkami, alergię na jabłko stwierdzono u 87% (Möller et al. 1997)
Włochy - 262 pacjentów z alergią na owoce lub warzywa - alergia na jabłko występowała u 53% (Ortolani et al. 1988)
Włochy - 100 pacjentów z alergią pokarmową na owoce lub warzywa – alergia na jabłko u 45% z nich (Ortolani et al. 1989)
Włochy - U 16 pacjentów z alergią pokarmową najczęściej uczulał orzech laskowy (50%), orzeszki ziemne (38%), kiwi (31%), jabłko (19%), orzech włoski (19%) (Ricci 2005)
Japonia - 171 pacjentów z alergią na pyłek brzozy – wykazano alergię na jabłko u 13% z nich (Yamamoto et al. 1995)
Holandia - 79 pacjentów z alergią na pyłki drzew wykazano alergię na jabłka 65% (test skórny), 68% (test z krwi) i 44% (wywiad kliniczny). (de Groot et al. 1996)
Hiszpania - 84 pacjentów uczulonych na bylicę (bez alergii na inne pyłki), stwierdzono alergię na jabłko u 1,2% z nich. (Garcia-Ortiz et al. 1996)
Szwecja - 128 pacjentów z alergią na pyłki, przy alergii na pyłki brzozy – alergię na jabłko stwierdzono u 90%, przy alergii na trawy/bylicę stwierdzono alergię na jabłko u 46% osób. (Dreborg & Foucard 1983)
Szwajcaria - 111 pacjentów z alergią pokarmową powiązaną z pyłkami wykazano alergię na jabłka u 83% (Bircher et al. 1994)
Szwajcaria - 402 dorosłych osób z alergią pokarmową – 1,5% miało alergię na jabłka i kiwi. (Wüthrich 1993)
USA - 137 pacjentów z alergią na lateks stwierdzono alergię na jabłka u 2%. (Kim & Hussain 1999)
148 pacjentów (dzieci z alergią) u 2% wykazano objawy alergii na jabłko. (Ogle et al. 1980)
USA - Spośród 34 pacjentów uczulonych na pyłki drzew 71% wykazało pozytywne wyniki testów na jabłka. (Hsieh et al. 1995)
Holandia - pacjenci uczuleni na pyłki drzew – wyniki testów skórnych na jabłko 64,6%, brzoskwinię 77,2% i orzech laskowy 89,9%.(de Groot 1996)
Jabłko to najczęściej uczulający pokarm u osób uczulonych na pyłek brzozy z OAS (Helbling 1977)
inne źródła - Buczyłko K.: Alergeny i nie tylko: jabłko. Alergia, 2013, 4: 29-32
Rysunek- Adam i Ewa - Adriaen van der Werff [Public domain], via Wikimedia Commons
Ja mam poważną alergię na jabłka, znam też inne uczulone osoby i fajnie że o tym się teraz więcej mówi, wcześniej wszyscy się dziwili i mówili ze to niemożliwe że mam alergię na jabłka.
OdpowiedzUsuńNo a co w związku z tym alergią podawała Pani z owoców na początek? A mango to tylko eko?
OdpowiedzUsuńWitam, ja podawałam właśnie jabłka na początku tak "tradycyjnie", ale niestety była wysypka, tak samo było po większości popularnych owoców jak gruszki, morele, banany, jagody, maliny. Mój synek z owoców oprócz mango (kupuję zazwyczaj eko, nie-eko tylko czasami) mógł jeść porzeczki czerwone, jeżyny, daktyle, agrest. Od pewnego czasu je też jabłka i jest OK, więc wygląda na to, że "wyrósł" z tej alergii na jabłka. Mam nadzieję, że znajdziesz jakieś owoce, które dziecko będzie dobrze tolerować. Pozdrawiam!
UsuńBardzo dobry artykuł, wiele cennych informacji. Mam 28 lat i właśnie zdiagnozowano u mnie uczulenie na jabłka, które występuje wyłącznie na ustach i ich okolicach w postaci przede wszystkim popękanych kącików ust, mocnego wysuszenia i złuszczania naskórka oraz zaczerwienienia wokół ust. Po pół roku różnych terapii i diagnoz wreszcie trafiono na właściwą. Jest to dla mnie nowa sytuacja, ponieważ nigdy nie byłam na nic uczulona. Także dziękuję za tak obszerny artykuł, który pomógł mi zrozumieć tę sytuację. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się spodobał artykuł i życzę, żeby alergia przeszła Ci tak samo szybko, jak się pojawiła :)
UsuńJestem wdzięczny za ten artykuł, pomógł mi uświadomić sobie żę alergia na jabłka to normalna jak każde inne i trzeba z nią żyć. Jeszcze raz dziękuję.
OdpowiedzUsuńDzięki, życzę zdrowia i jak najmniej alergii :))
Usuńu nas alergii na jabłka nie ma, choć w tym roku zostały wykluczone z diety dziecka ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowych. Niby brzoza nam w testach nie wyszła ale mamy zrobić test. Zresztą wiecie jak to jest z alergią, nigdy nie wiadomo czy akurat człowiek nie złapie alergii na coś nowego , co wcześniej w testach nie wyszło. Ważne, żeby czytać dokształcać się i leczyć.
OdpowiedzUsuńTeraz się upewniłam, że mam uczulenie na jabłka. ;D Świetnie napisane!
OdpowiedzUsuńNigdy nie wiedziałam za wiele o alergiach ale mój mąż to straszny alergik i bardzo obawiałam się o córcie. Właśnie zaczęłam jej wprowadzać inne jedzonko i po jabłku takim ze słoiczka gerber na zgieciu szyi czerwone i krosteczki a na rączkach takie szorstkie jak AZS a przecież to nie surowe jabłko. Czy takie obrobione też może uczulać maleństwo?
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) Temat alergii jest dla mnie nadal nowy. Podejrznie u córki, która obecnie ma 4,5 roku. Panel z krwi wskazał alergię gównie na olszynę oraz "na kota". Wartości były co prawda niewielkie, ale "mokry nos" mniej lub bardziej jest z nami od stycznia do czerwca. Znika wraz z wyjazdem na wakacje. Cieszę się, że tu trafiłam. Dopiero raczkuję w tym temacie, więc pędzę czytać wszystkie artykuły po kolei. :)
OdpowiedzUsuńW temacie jabłek - rozumiem, że gotowanie/pieczenie jabłek w sezonie pylenia brzozy, olchy, leszczyny ma u nas sens. Przynajmniej po to, żeby nie rozbujać alergii wziewnej.
A co robić w przypadku, gdy dziecko ma w niewielkim stopniu uczulenie na brzozę( grupa 2), jabłka wcześniej jadł bez żadnych problemów. Czy muszę dziecku te jabłka odstawiać?
OdpowiedzUsuńMój syn ma alergię na pyłki brzozy, olchy, leszczyny, trawy oraz kota. Po jakimś czasie zaczął mieć objawy ze strony układu pokarmowego aż doszło do tego że spuchł mu odbyt i okolice intymne. Po testach wyszło uczulenie na wieprzowinę, jabłko, marchew, orzeszki ziemne - po odstawieniu objawy ustąpiły. Czy ktoś miał podobny kłopot?
OdpowiedzUsuńU mnie od wielu lat spożycie jabłek nawet przetworzonych, czy choćby soku z dodatkiem kwasu jabłkowego wywołuje silną reakcje w postaci ropnego trądziku rożowatego, to wiąże sie z histaminozą dziedziczną.
OdpowiedzUsuń