Poniżej przedstawiam przepis na jedno z "naszych" bardzo prostych ciast - jest to ciasto bez mleka, bez jajek, bez glutenu i bez cukru.
Składniki:
mąka kukurydziana - 1 kubek
mąka teff *- 0,5 kubka
proszek do pieczenia bio (bez fosforanów) - 1 łyżeczka
olej kokosowy lub masło klarowane -6 łyżek
zmielone nasiona chia - 1 łyżka
suszone daktyle - 10 sztuk
woda - 1 kubek
Daktyle pokroić i namoczyć w 1 kubku wody, gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, do miękkości, następnie zblendować na w miarę jednorodną płynną masę, zostawić do ostygnięcia. Zmielone nasiona chia zalać 10 łyżkami wody, odczekać kilka minut aż zrobi się z nich kisiel. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać w misce, następnie dodać masę daktylową, olej/masło i kisiel z chia. Mieszać delikatnie aż składniki się połączą. Ciasto powinno być dość gęste, w celu zagęszczenia można dodać odrobinę więcej mąki a żeby rozrzedzić dodajemy odrobinę wody. Ciasto wykładamy do formy, najlepiej wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180C, sprawdzamy patyczkiem (musi być suchy).
*Więcej informacji na temat teffu i jego właściwości znajdziecie tutaj.
no
no
Home
alergia pokarmowa
alergia u dzieci
alergik
blog o alergii
ciasto bezglutenowe
ciasto bezjajeczne
ciasto bezmleczne
ciasto dla alergika
dieta bezglutenowa
dieta bezjajeczna
dieta bezmleczna
PRZEPISY
Ciasto daktylowe z mąką teff
czwartek, października 23, 2014
Ciasto daktylowe z mąką teff
alergia pokarmowa/ alergia u dzieci/ alergik/ blog o alergii/ ciasto bezglutenowe/ ciasto bezjajeczne/ ciasto bezmleczne/ ciasto dla alergika/ dieta bezglutenowa/ dieta bezjajeczna/ dieta bezmleczna/ PRZEPISYAbdelghafour
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.
PRZEPISY
5 komentarzy
Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.
no
a co to są nasiona chia?
OdpowiedzUsuńchia to nasiona szałwii hiszpańskiej, bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i świetnie zastępują jajka przy pieczeniu :-) może powstanie o nich osobny post!
Usuńczy można zastąpić mąkę kukurydzianą czymś innym? Mamy alergię na ryż, kukurydzę, gluten, proso...toleruje gryke.
OdpowiedzUsuńmyślę, że można, niestety nie wiem za dużo o mące gryczanej, bo z kolei mojego gryka uczulała (niedawno zaczął trochę jeść). Z samej mąki teff raczej nie wyjdzie takie ciasto, może mąka kokosowa albo owsiana (są dostępne takie owsiane mąki bezglutenowe). Jeśli nie może chia to można zastąpić siemieniem lnianym albo po prostu czymś innym lekko kleistym, może być nawet banan, albo trochę pulpy z dyni.
UsuńSuper przepis! Właśnie szukam ciasta, które mogłabym upiec na pierwsze urodziny synka i chyba się skuszę na to. Czy daktyle zblendować razem z wodą, w jtórej były namoczone?
OdpowiedzUsuńK.