-->
.

Listopadowa zupa krem dyniowo-brokułowa z grzankami

Brak komentarzy
Zupa krem dyniowo - brokułowa, bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i zdrowa. Idealna rozgrzewka na ponurą listopadową pogodę.

Składniki:
- pół małej dyni Hokkaido (może być ze skórką)
- brokuł - kilka różyczek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zmielonych nasion chia
- szczypta soli, inne dozwolone przyprawy
- 500ml wrzątku lub rosołu

+ grzanki z bułeczek brokułowych - tutaj przepis

Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na nieduże kawałki. Zmielone nasiona chia zalewamy kilkoma łyżkami wody i odstawiamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią kawałki dyni, dusimy pod przykryciem kilka minut, dorzucamy brokuły, dusimy wszystko razem 2-3 minuty. Następnie zalewamy warzywa wrzątkiem lub gorącym rosołem i gotujemy do miękkości. Następnie zupkę blendujemy, dodajemy powstały kisiel z nasion chia i mieszamy. Przed podaniem posypujemy chrupiącymi grzankami.

Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no