Taką "polentę" robi się bardzo łatwo i szybciej niż kukurydzianą. Może ona stanowić bazę do wielu dań.
Składniki:
płatki teff - 1/2 kubka
oliwa - 1 łyżka
sól, opcjonalnie inne przyprawy
woda - 1 kubek
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypać płatki teff i sól, gotować 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, dolać oliwę, zestawić z kuchenki i dokładnie wymieszać.
Wylać masę do formy wyłożonej nieprzywierającym papierem do pieczenia, rozprowadzić masę na grubość ok 1 cm, zostawić do stężenia.
Taką polentę z teff można wykorzystać na wiele różnych sposobów, wykorzystać np. jako bazę do pizzy lub zapiekanek.
Można pokroić na kształt kopytek i podać do obiadku (u nas przykładowo pieczone mięso z indyka lekko przyprawione majerankiem oraz pieczona dynia Hokkaido).
Polecam też inne przepisy z teffem:
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.