Pieczone kotlety mielone z indyka z brokulami, doskonałe dla alergika

Obiad dla alergika często przygotowuję w piekarniku. Większość potraw można upiec zamiast usmażyć a wyglądem i smakiem przypominają te smażone. Te kotlety mielone świetnie się sprawdzą dla większości alergików - nie zawierają mleka, jajek ani glutenu. Mięso z indyka jest natomiast jednym z najrzadziej uczulających.


Składniki
mięso z udźca indyka - zmielone lub drobno posiekane - 0,5kg
oliwa - 5 łyżek
brokuł - kilka ugotowanych różyczek
skrobia - 1 łyżka
2 łyżki wody
mąka teff - 1 łyżka
płatki teff - 5 łyżek (na panierkę)
sól i inne przyprawy - wedle uznania i zależnie od tego, na które mamy alergię :-)

Sposób przygotowania

Brokuły rozdrabniamy widelcem i mieszamy z mięsem. Dodajemy oliwę, skrobię, mąkę i wodę, przyprawiamy. Masę dokładnie mieszamy. Płatki teff wysypujemy na miseczkę. Blachę wykładamy papierem nieprzywierającym. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w płatkach teff, układamy na blachę, lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. ok 170C przez ok 25 minut. Smacznego niesmażonego mielonego :-)


U nas przykładowy obiadek - kotleciki, sałatka z pieczonego tartego buraka, gotowane płatki teff z dynią.
Jeśli nie znasz jeszcze bezglutenowego zboża to koniecznie przeczytaj osobny post na temat teffu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.