Kisiel porzeczkowy z mango - bomba witaminowa dla alergika

Polecam prosty w przygotowaniu i zdrowy deserek.

Składniki:
porzeczki czerwone (my mamy mrożone z sezonu letniego) - 1/2 szklanki
mango - drobno pokrojone - 1/2 szklanki
skrobia kukurydziana lub z tapioki - 1 łyżka
zmielone nasiona chia - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Woda - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalać 3 łyżkami przegotowanej letniej wody i odstawić. W garnuszku zagotować wodę i wrzucić zamrożone porzeczki i gotować do miękkości. Skrobię wymieszać w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do garnuszka. Gotować na wolnym ogniu i co chwilę mieszać przez 2-3 minuty aż kisiel zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodać kisiel z nasion chia i  mango. Wymieszać i podawać na ciepło.

Smak jest lekko kwaśny, opcjonalnie można dosłodzić lub dodać w trakcie gotowania 2-3 daktyle, ale nam smakuje bez słodzenia :-)




Warto pamiętać, że porzeczki uczulają dość rzadko, dlatego zwykle są tolerowane przez alergików. Mango i porzeczki to jedne z niewielu owoców, które nie uczulają Aleksa, dlatego desery na bazie tych owoców goszczą w naszej kuchni dość często. Smaczego!


3 komentarze:

  1. u nas problemem w wielu produktach typu kisiel, budyń są wlaśnie kaszka, czy skrobia kukurydziana, bo syn jest na to uczulony:( nawet produkty w ekosklepach juz przewertowalam i nic... bardzo wiele produtków zawiera kukurydzę w składzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a próbowałaś skrobię z tapioki? uczula bardzo rzadko a zachowuje się podobnie jak inne skrobie.

      Usuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.