Jak wiecie zboże teff często gości w naszej kuchni ze względu na to, że rzadko uczula. Szczególnie chętnie korzystam z płatków teff, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i pasują zasadzie do każdej potrawy. Świetnie sprawdzają się także na śniadanie - gorąco polecam naszą "tefiankę".
Składniki - porcja dla 1 dziecka:
- płatki teff - 2 łyżki
- dowolne dodatki - 1-2 łyżki - suszone owoce, pestki (u nas akurat dodatki stanowiła ekspandowana kasza jaglana, wiórki kokosowe i łyżeczka świeżo mielonych pestek dyni)
- syrop klonowy - 1 łyżeczka - opcjonalnie
- woda lub dozwolone mleko roślinne - 3/4 szklanki
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy płatki teff, gotujemy około 1-2 minuty, wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut aż dobrze napęcznieją. Następnie dodajemy dodatki, mieszamy, polewamy syropem i jemy. Szybkie, smaczne i zdrowe. Jedyna wada - niezbyt atrakcyjny kolor, ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia.
Porady - Jak mamy mało czasu można płatki teff po prostu zalać wrzątkiem i zostawić kilka minut pod przykryciem - też świetnie pęcznieją, chociaż dla malutkich dzieci bezpieczniej będzie je zagotować. Druga opcja dla mających mało czasu - można płatki zagotować wieczorem na gęsto, a rano dolać tylko trochę wrzątku, bardzo łatwo je rozmieszać, nie powstają grudki. Płatki teff raczej ciężko znaleźć w sklepach stacjonarnych, ale w sklepach internetowych pojawiają się dość często.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.