-->
.
no
no

Delikatny "bigos" z kalarepki - bez mleka, jajek, glutenu.

2 komentarze
Delikatny "bigos" z kalarepki - bez mleka, jajek, glutenu.
Mamy alergików gotują dla małych alergików także na wakacjach. Na wakacjach alergika staram się jednak przygotowywać Aleksowi dania szybkie i jak najprostsze (ale jednocześnie wartościowe). W końcu ja też chcę trochę odpocząć, także od gotowania :-) 
Gotowania dla małego alergika nie da się uniknąć, ponieważ jedzenie w większości nadmorskich knajpek jest zbyt ryzykowne. Nawet jeśli zamawiamy coś do jedzenia, to Aleksowi wykładam na talerz obiadek przygotowany przeze mnie w domu (można nosić w ocieplaczu lub poprosić obsługę o odgrzanie).


Tak jak pisałam w Wakacyjnym poradniku, warto np. upiec/ugotować/udusić większą ilość mięsa na 2-3 dni. Można je potem wykorzystać jako składnik do zupełnie nowej potrawy. I dzięki temu, że miałam już wcześniej ugotowane mięso z indyka, przygotowanie tego "bigosu" zajęło mi dosłownie kilka minut. Jest naprawdę bardzo smaczny.

Składniki:
  • kawałek ugotowanego mięsa z indyka
  • kawałek dozwolonej kiełbasy lub wędliny (można pominąć, ale nadaje typowo bigosowy aromat)
  • 1 kalarepa
  • szczypta soli, lubczyku i czarnuszki (ewentualnie pieprz jeśli dozwolony)
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W małym garnuszku podgrzać oliwę i dodać kalarepkę i przyprawy, wymieszać, dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojone mięso i wędlinę, wymieszać, poddusić wszystkie składniki jeszcze ok 2 minuty. Smacznego :-)
* wersja mniej zdrowa, ale bardzo aromatyczna - pokrojone mięso i wędlinę przed dodaniem do kalarepki podsmażyć krótko na patelni. 

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

2 komentarze

  1. Nie jestem alergikiem, dzieci też nie mam, ale chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, smaczny i prosty :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no