Mamy alergików gotują dla małych alergików także na wakacjach. Na wakacjach alergika staram się jednak przygotowywać Aleksowi dania szybkie i jak najprostsze (ale jednocześnie wartościowe). W końcu ja też chcę trochę odpocząć, także od gotowania :-)
Gotowania dla małego alergika nie da się uniknąć, ponieważ jedzenie w większości nadmorskich knajpek jest zbyt ryzykowne. Nawet jeśli zamawiamy coś do jedzenia, to Aleksowi wykładam na talerz obiadek przygotowany przeze mnie w domu (można nosić w ocieplaczu lub poprosić obsługę o odgrzanie).
Tak jak pisałam w Wakacyjnym poradniku, warto np. upiec/ugotować/udusić większą ilość mięsa na 2-3 dni. Można je potem wykorzystać jako składnik do zupełnie nowej potrawy. I dzięki temu, że miałam już wcześniej ugotowane mięso z indyka, przygotowanie tego "bigosu" zajęło mi dosłownie kilka minut. Jest naprawdę bardzo smaczny.
Składniki:
- kawałek ugotowanego mięsa z indyka
- kawałek dozwolonej kiełbasy lub wędliny (można pominąć, ale nadaje typowo bigosowy aromat)
- 1 kalarepa
- szczypta soli, lubczyku i czarnuszki (ewentualnie pieprz jeśli dozwolony)
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W małym garnuszku podgrzać oliwę i dodać kalarepkę i przyprawy, wymieszać, dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojone mięso i wędlinę, wymieszać, poddusić wszystkie składniki jeszcze ok 2 minuty. Smacznego :-)
* wersja mniej zdrowa, ale bardzo aromatyczna - pokrojone mięso i wędlinę przed dodaniem do kalarepki podsmażyć krótko na patelni.
Nie jestem alergikiem, dzieci też nie mam, ale chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, smaczny i prosty :-)
OdpowiedzUsuń