Pudding z tapioki to niekwestionowany hit internetu.
Przepisy na pudding z tapioki z rozmaitymi dodatkami znajdziecie na większości blogów kulinarnych, przykładowo:- pudding z tapioki z truskawkami z Jadłonomii
- pudding z tapioki z karobem ze Smakoterapii
- pudding z zieloną herbatą z Kwestii Smaku
A ja polecam przepis na nasz ulubiony pudding z jeżynami. Ja robię puddingi tapiokowe tradycyjne, tzn na mleku kokosowym, ale można użyć też inne mleko roślinne lub po prostu krowie, jeśli nie macie na nie alergii.
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml (im krótszy skład tego mleka na etykiecie, tym lepiej)
- 4-5 łyżek tapioki - drobne kulki
- łyżka syropu klonowego lub innego słodzika
- wanilia/pasta waniliowa
- pół szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Tapiokę wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na około pół godziny, można też namoczyć na noc. Następnie dodać wanilię i syrop klonowy i gotować na małym ogniu często mieszając, kuleczki muszą zrobić się przezroczyste, zajmuje to zwykle około 15 minut.
Jeżyny umyć, włożyć do garnuszka i zasypać cukrem, niektóre można rozgnieść widelcem żeby lepiej puściły sok. Następnie poddusić jeżyny w soku, na wolnym ogniu, można ewentualnie dodać parę łyżek wody.
Część ugotowanej tapioki przełożyć do pucharków, odstawić do stężenia. Do pozostałej części tapioki dodać sok z jeżyn i dokładnie wymieszać. Fioletową część tapioki nakładamy na wierzch pucharków, dekorujemy duszonymi jeżynami. Deser odkładamy do stężenia, można spożywać od razu na ciepło lub schłodzony z lodówki. Smacznego.
zdjęcia - Urok życia alergika
Od jakiego wieku można podać taki deser ?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, jeśli dziecko toleruje wszystkie składniki to wtedy już można. Deser jest delikatny bardzo. Jak dziecko nie może mleka kokosowego to wtedy można ugotować tapiokę na wodzie lub na jakimś innym mleku roślinnym.
UsuńUwielbiam smak tapioki. Jest lekka dla żołądka i ważne aby ją ciut podłodzic i ugotować z mlekiem roślinnym dodając na końcu owoców wtedy jest pyszna
OdpowiedzUsuń