-->
.
no
no

Pulpety dla alergika - z indyka, z natką i tapioką - bez mleka, jajek i glutenu.

Brak komentarzy
Pulpety dla alergika - z indyka, z natką i tapioką - bez mleka, jajek i glutenu.
Jak przygotować smaczne pulpety dla alergika? Tradycyjnie w polskiej kuchni do wszelkich kotletów mielonych i pulpetów dodaje się jajko, często też namoczoną bułkę. Na szczęście nie jest to konieczne i można przyrządzić smaczne pulpety dla dziecka bez tych dodatków. Ja często robię pulpety z samego mięsa, bez żadnych wypełniaczy, ale są one wtedy dość mocno zbite i nie każdemu taka konsystencja może odpowiadać.
Dlatego polecam świetne rozwiązanie - do mięsa mielonego dodajemy małe kuleczki tapioki (tapioka uczula bardzo rzadko), tapioka pęcznieje w trakcie gotowania i otrzymujemy delikatne, lekkostrawne pulpeciki o fajnej konsystencji.

Składniki:
1/2 kg dozwolonego mięsa mielonego (u nas mięso z udźca z indyka)
2 łyżki drobnych kulek tapioki
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Dozwolone przyprawy (np. ja dodałam sól, czarnuszka i lubczyk)

Sposób przygotowania:
Mielone mięso wymieszać z tapioką,  oliwą, natką i przyprawami. W garnku zagotować wodę i wrzucać uformowane pulpeciki. Woda powinna je przykrywać (inaczej tapioka nie napęcznieje). Gotujemy ok pół godzinny na niewielkim ogniu, zależnie od wielkości kotleciku. Smacznego :-)

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.

no
no