Pulpety dla alergika - z indyka, z natką i tapioką - bez mleka, jajek i glutenu.

Jak przygotować smaczne pulpety dla alergika? Tradycyjnie w polskiej kuchni do wszelkich kotletów mielonych i pulpetów dodaje się jajko, często też namoczoną bułkę. Na szczęście nie jest to konieczne i można przyrządzić smaczne pulpety dla dziecka bez tych dodatków. Ja często robię pulpety z samego mięsa, bez żadnych wypełniaczy, ale są one wtedy dość mocno zbite i nie każdemu taka konsystencja może odpowiadać.
Dlatego polecam świetne rozwiązanie - do mięsa mielonego dodajemy małe kuleczki tapioki (tapioka uczula bardzo rzadko), tapioka pęcznieje w trakcie gotowania i otrzymujemy delikatne, lekkostrawne pulpeciki o fajnej konsystencji.

Składniki:
1/2 kg dozwolonego mięsa mielonego (u nas mięso z udźca z indyka)
2 łyżki drobnych kulek tapioki
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Dozwolone przyprawy (np. ja dodałam sól, czarnuszka i lubczyk)

Sposób przygotowania:
Mielone mięso wymieszać z tapioką,  oliwą, natką i przyprawami. W garnku zagotować wodę i wrzucać uformowane pulpeciki. Woda powinna je przykrywać (inaczej tapioka nie napęcznieje). Gotujemy ok pół godzinny na niewielkim ogniu, zależnie od wielkości kotleciku. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.