Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
skrobia kukurydziana (lub inna) - 1/4 szklanki
olej kokosowy - 2 łyżki
mus jabłkowy (lub mus z innych owoców) - ok 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy - 1/2 łyżeczki
cukier muscovado lub inna substancja słodząca - można pominąć - 1 łyżka
cynamon, wanilia - opcjonalnie, zależy czy dozwolone w diecie
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać sypkie składniki, dodać olej i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, musi być dość zwarte. W razie potrzeby dodać nieco więcej musu lub mąki. Uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170C (termoobieg). Blachę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok 4mm. Wycinać ciasteczka, ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-15 minut. Smacznego :-)
Czy po dodaniu przyprawy do pierniczków mogą udawać pierniczki? W przedszkoly córki jest jedno niejajeczne i niemlekowe dziecko a chciałam z dzieciakami upiec i udekorować pierniczki przed świętami. Jako mama alergika wiem co to znaczy być pomijanym (jutro np będą piec i jeść rogale marcińskie a mój syn-alergik nie wiem, zamkną go w łazience?) i chciałabym znaleźć przepis dobry dla wszystkich. Zwłaszcza, że to tylko mleko i jajka więc niewielka lista produktów zakazanych :-)
OdpowiedzUsuńEch te dni kulinarne w przedszkolach, same problemy dla małych alergików i ich mam ;-) na pewno można dodać inne przyprawy, jak wytniecie fajne świąteczne wzory to będą na pewno przypominać pierniczki.
Usuńa olej to jaki płynny czy nie?
OdpowiedzUsuńolej kokosowy stały, taki zwykły, nierafinowany.
Usuńpiekłam, wyszły pyszne:) dziękuję:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiola:)
Jesli kukurydza uczula to czy tak samo bedzie uczulac maka kukurydziana czy skrobia kuku...?
OdpowiedzUsuńTak, niestety raczej też będzie uczulać.
Usuń