Obiad małego alergika - Kawałki indyka z pieczonymi batatami - bez mleka, jaj i glutenu.

Lubię przygotowywać proste potrawy, nie wymagającego szczególnych zdolności kulinarnych i skomplikowanych składników. Oto jedna z moim propozycji na obiad dla alergika, składający się ze składników rzadko uczulających.

Składniki:
Mięso z indyka pokrojone w kostkę - ok. 1 szklanka
Płatki teff (ewentualnie dowolna mąka) - 1 łyżka
Szczypiorek pokrojony - 1 łyżka
Dozwolone przyprawy do smaku
Oliwa - 1 łyżka

Batat - 1 duża sztuka
Ziemniaki - 5 sztuk
Sól i zioła - u mnie zioła prowansalskie
Oliwa - 2 łyżki

Dozwolone warzywa na jakąś surówkę (ja akurat miałam białą rzodkiew, paprykę i ogórek kiszony, szczypta soli + łyżka oliwy)

Sposób przygotowania:
Batat i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze przez 15 minut. Wyjmujemy, mieszamy z oliwą i przyprawami. Następnie pieczemy w piekarniku na górnej półce przez ok. 15 minut.

Mięso mieszamy z oliwą i przyprawami i odstawiamy na około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso mieszamy z płatkami teff i wrzucamy na patelnie, mieszamy, dodajemy łyżkę wody i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec wrzucamy szczypiorek.

Podajemy z surówką, smacznego :-)

Więcej o zbożu teff możecie przeczytać w moim poście TUTAJ.

obiad dla alergika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do zamieszczania w komentarzach swoich doświadczeń na temat poruszanych zagadnień i alergii. Proszę nie umieszczać linków do stron komercyjnych, usuwam także komentarze z "lokowaniem" produktów ;-) Ze względu na częste próby uskuteczniania darmowej reklamy w komentarzach, komentarze są publikowane po sprawdzeniu treści - zwykle w ciągu 1-2 dni.