Placuszki ryżowo-cukiniowe z produktem zbożowym Sinlac
Najprostsze placuszki dla alergika
Składniki:
- szklanka ugotowanego ryżu
- szklanka Sinlac bez cukru
- szklanka drobno startej cukinii
- 1 łyżka oliwy
- ewentualnie ulubione przyprawy do smaku
Piekarnik nagrzać do 180 C. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być taka, żeby dało się z niej formować zwarte “kotleciki”. W razie potrzeby można dodać więcej produktu zbożowego Sinlac. Z masy formować niewielkie placki o grubości ok. 1 cm i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 C. Można też usmażyć na patelni, chociaż ja wolę pieczone.
Ten przepis można dowolnie modyfikować, np. zamiast cukinii można dodać starte jabłko lub dynię. Zamiast ugotowanego ryżu można użyć, np. ugotowaną kaszę jaglaną.
Ciekawych przepisów z kaszkami Sinlac możecie szukać też tutaj: https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/przepisy-dla-dzieci-z-nestle-sinlac
Bardzo ciekawy przepis. Myślę, że dzieci powinny mieć dostarczane wszystkie niezbędne składniki i minerały, szczególnie, kiedy zęby mleczne zmieniają się na stałe. Stomatologia dziecięca to nie przelewki, dzieci są raczej trudniejszym pacjentami.
OdpowiedzUsuńCzy istnieje możliwość zamiany ryzu na kasze gryczana?.. bądź płatki owsiane...?
OdpowiedzUsuń