Warzywa w diecie alergików stanowią bardzo ważny element. Dostarczają cennych witamin, minerałów i korzystnie wpływają na stan fizjologicznej mikroflory. Uczulają też znacznie rzadziej niż owoce czy produkty pochodzenia zwierzęcego. Spośród warzyw dla alergików na szczególną uwagę zasługują… buraki. Te niepozorne bulwy korzeniowe to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto włączyć buraki do diety alergika.
Uczulenie na buraki - czy alergik może jeść buraczki?
Pamiętam, że w dzieciństwie lubiłam buraki tylko w jednej formie – tarte buraczki na ciepło podawane jako jarzynka do kotletów mielonych. Ten tradycyjny polski zestaw obiadowy skradł moje serce w wieku kilku lat i ta miłość trwa do dziś :-) Aleks odziedziczył po mnie słabość do buraczków w wersji obiadowej i jemy je dość często w takiej formie.
Jednak obecnie buraki w naszej diecie alergików pojawiają się także w wielu innych pysznych opcjach – carpaccio z buraków, pyszne sałatki z dodatkiem pieczonych buraków, smaczne zupy (nie tylko tradycyjny barszczyk), różnego rodzaju koktajle, zakwas buraczany, a nawet ciasta z dodatkiem tartych buraków.
Przepisów na dania z buraków jest mnóstwo i nawet jeśli nie lubicie buraków w tradycyjnej formie, to na pewno znajdziecie jakiś ciekawy przepis dla siebie lub dla małych alergików na portalu Przepisy.pl - zobacz tutaj.
Właściwości odżywcze buraków
Buraki dostarczają organizmowi mnóstwo cennych składników - witamin i minerałów.
- potas
- magnez
- wapń
- fosfor
- żelazo
- cynk
- mangan
- bor
- chrom
- kobalt
- witaminy A, C, E, B1, B6, B3, B9,
Gotowane buraki zawierają niewiele białka i prawie 10% węglowodanów.
Buraki - właściwości zdrowotne
Przykładowe właściwości buraków dla zdrowia:
zawierają betaninę, przeciwutleniacz który może zapobiegać powstawaniu guzów nowotworowych
zawierają składniki, które chronią wątrobę i wspomagają jej pracę
są dobrym źródłem roślinnego żelaza, polecane są weganom
zawierają bogactwo naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami
wspierają perystaltykę jelit i są korzystne dla flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety i regularnie spożywać!
Alergia na buraki
Alergia na buraki to reakcja alergiczna, która może pojawić się po spożyciu buraków lub po kontakcie z nimi np. podczas obierania lub wdychania oparów gotowanych buraków.
Alergia na buraki, mimo że spotykana jest bardzo rzadko, jednak czasem występuje.
Dlatego, jeśli podajecie dziecku burak po raz pierwszy, to podobnie jak w przypadku wprowadzania wszelkich nowości u alergików zdecydowanie lepiej zacząć od małej ilości gotowanego lub pieczonego buraka i obserwować, czy nie pojawiają się niepokojące objawy alergii na buraki.
Objawy alergii na buraki
Podobnie jak w przypadku innych alergii objawy mogą być zróżnicowane, zależą od typu reakcji, nasilenia alergii oraz wieku pacjenta. Najczęściej obserwuje się następujące objawy alergii na buraki:
katar sienny
zaczerwienione, swędzące oczy
alergiczne zapalenie spojówek
atak astmy, skurcz oskrzeli
obrzęk alergiczny
reakcja anafilaktyczna (bardzo rzadko)
dolegliwości jelitowe – np. biegunka, ból brzucha, wymioty
wysypka skórna, pokrzywka
Uczulenie na buraki u niemowlaka będzie miało raczej inne objawy niż u osoby dorosłej.
U niemowląt może to być wysypka na buzi, ulewanie, bóle brzuszka. U starszych dzieci wysypka alergiczna pojawia się zwykle w zgięciach kolan i łokci.
Uczulenie na buraki – objawy
Pozostałe objawy, które mogą wystąpić to m.in.:
biegunka po burakach
wysypka po burakach
pokrzywka po burakach
kaszel po burakach
ból brzucha po burakach
Alergia na buraki – alergeny krzyżowe
Burak ćwikłowy to roślina z rodziny roślin Amaranthaceae, która obejmuje także komosę ryżową i szpinak. W związku z tym alergia krzyżowa może występować między burakami, komosą ryżową i szpinakiem.
Alergeny buraków
W burakach stwierdzono następujące alergeny:
Beta v 1 - białko podobne do Ole e 1, który jest alergenem występującym w drzewach oliwnych
Beta v 2 to białko profilinowe, panalergen, który może wywoływać alergię
Lipid Transfer Proteins (LTP) – są to alergeny odporne na działanie ciepła i nie ulegają zniszczeniu po obróbce termicznej. Ten alergen znajduje się również w liściach buraka. Jest to powszechny alergen, występujący m.in. w wielu owocach, stąd może występować alergia krzyżowa między tym alergenem buraka a alergenami owoców
Chitynaza - obecna w liściach buraka ćwikłowego, może wywoływać alergię u osób uczulonych na lateks
Pamiętajcie jednak, że buraki to jedne z bezpieczniejszych warzyw dla alergików i naprawdę rzadko wywołują alergię. Mam nadzieję, że nie należycie do tych nielicznych pechowców i możecie w pełni korzystać z prozdrowotnych i odżywczych właściwości buraczków!
Taką sałatkę bym zjadła! Tylko oczywiście bez orzechów, bo mam alergie...:-/
OdpowiedzUsuńA mój mąż po zjedzeniu buraczków w jakiejkolwiek postaci ma czerwoną twarz i klatkę piersiową.
OdpowiedzUsuń